FAQ – frågor och svar

Här nedan listar vi några frågor och svar som är vanligt förekommande.

Störande ljud som t.ex. borrning och hammarslag medför får ej förekomma efter klockan 17 vardagar samt under helger.

Var får jag tag i Parkeringstillstånd för boende?
Svar: maila till info@brfhimmelsbagen.se så lämnar vi ett i din brevlåda.

Kan jag byta förråd med min granne?
Svar: Nej. Föreningen har en inventering av förråden som vi alla måste ta hänsyn till. Detta är av största vikt eftersom det även är en försäkringsfråga i händelse av vattenläcka, brand, inbrott och så vidare. Alla förråd i föreningen har en ägare, oavsett om de är tomma eller inte. En del tillhör även våra lokalhyresgäster.

Kan vi glasa in balkongerna?
Svar: Frågan har uppkommit tidigare och vår tekniska förvaltare samt balkongglastillverkare och försäkringsbolag rekommenderade att inte glasa in våra balkonger på grund av tre orsaker:
1. Eftersom vi har svängda balkonger kan man inte glasa in dem utan att specialbeställa svängda glas som följer den runda formen på balkongen och det är extremt dyrt och nästan omöjligt att tillverka.
De raka balkongerna som finns i våra hus kan heller inte glasas in på grund av nr. 2, nedan.
2. Vi bor i öppet läge vid vattnet och det blåser starka vindar, i 95% av fallen från nord vilket innebär att glasen skulle skallra så pass mycket att det skulle störa folks nattsömn, m.m. Dessutom finns en risk att de går sönder eller släpper i fästen och blir en säkerhetsrisk.
3. Rent utseendemässigt är vår förening inte attraktiv om inte vi håller en homogen fasad. Som förening är vi väldigt måna om att allt skall se estetiskt tilltalande ut och det framkommer t.ex. i att eventuella tillbyggen som uteplatser görs enligt en strikt detaljerad mall.

Jag är nyinflyttad och har inga inloggningsuppgifter till bokningssystemet?
Svar: Inloggningsuppgifterna, liksom alla nycklar samt boknings-tagg skall lämnas över av säljaren. Sedan kan du sätta ditt eget lösenord.
Instruktioner, efter att du fått inloggningsuppgifterna finns på sidan med vårt bokningssystem till tvättstuga och portar.

Får man röka på balkongerna?
Svar: Enligt gällande lagstiftning är det tillåtet att röka i sin lägenhet samt uteplats/balkong. Vi ser dock gärna att man visar så mycket hänsyn man kan till sina grannar.

Kan man mata fåglarna?
Svar: Vi har inte skrivit i våra stadgar att det är förbjudet att mata fåglarna men vi anser det olämpligt då skräp kan falla ned på din grannes balkong.

Vad gäller vid grillning?
Svar: I våra trivselregler står det att det är förbjudet med kolgrillning men tillåtet att använda elgrill och gasolgrill. Du skall förvara dina gastuber utomhus i ett brandsäkert/plåtskåp och får under inga omständigheter förvaras i våra förråd.

Kan jag ha en större barnpool eller badtunna på min balkong/terrass?
Svar: Nej, det är inte tillåtet på grund av att vikten blir en risk samt om poolen går sönder kan det bli vattenskador både hos dig och dina grannar. Dessutom får man inte tömma ut dessa vattenmängder i våra stuprännor då de ej klarar den omfattande vattenmängden och går sönder.

Jag bor i hyresrätt och skall flytta. Kan jag överlåta min lägenhet till en närstående?
Svar: Nej, du har bytesrätt till annan hyresrätt eller att säga upp ditt hyreskontrakt.